Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

0 Ευθανασία, αυτοκτονία ή δολοφονία;


Η ταινία:                                 You Don't Know Jack
2010
Η αλήθεια: Μάθετε για την ευθανασία.


Σκηνοθεσία: Barry Levinson
Σενάριο: Adam Mazer
Πρωταγωνιστούν: Danny Huston, Al Pacino, Susan Sarandon, John Goodman, Brenda Vaccaro
Είδος: Βιογραφική- Δράμα

Για να μην προσβάλουμε το τέρας υποκριτικής Αλ Πατσίνο, ας πούμε ότι είχε πάει διακοπές από το 2002(Insomnia), με ένα μικρό διάλειμμα για το Righteous Kill(2008) κι επέστρεψε το 2010 με το υπέροχο «You don’t know Jack», σηματοδοτώντας μια νέα απαρχή της καριέρας του. Με σκηνοθέτη τον Barry Levinson, που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους ηθοποιούς του και μετά από αριστουργήματα όπως τα Rain Man και Sleepers δεν αμφισβητούμε ότι πρόκειται για μια εξαίρετη παραγωγή. Άσχημο σχόλιο έχω να κάνω μόνο πάνω στο περουκίνι με το οποίο κυκλοφορεί ο Danny Huston κατά τη διάρκεια της τηλεταινίας, αφαιρώντας του πολλά από την χλιδή ενός δικηγόρου ή και υποψήφιου πολιτικού προσώπου. Είναι το απόλυτο μείον της ταινίας. Στον τελευταίο του ρόλο, ο βραβευμένος με Oscar (Scent of a Woman), Αλ Πατσίνο, γίνεται ο Δρ Jack Kevorkian για μια ταινία του τηλεοπτικού δικτύου HBO. Το 1990, ο 61 ετών, πρώην παθολόγος Jack Kevorkian, εξέπληξε τον κόσμο καθώς πήρε την πρωτοβουλία να εκτελέσει ευθανασία σε έναν ασθενή που βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς του. Βοηθούμενος από τον πιστό του φίλο του Neal Nicol και την μεγαλύτερη αδελφή του Margo , ο Kevorkian άρχισε τις συμβουλευτικές επισκέψεις προς ένα ευγνώμον και συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο. Κερδίζοντας την υποστήριξη της ακτιβίστριας, Janet Good, στην κοινωνία του Hemlock, υπέστη την οργή του εισαγγελέα της περιοχής και ο κακόφημος γιατρός άρχισε έναν πόλεμο των ΜΜΕ με επικές δικαστικές μάχες, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα ενός ασθενή να πεθάνει.

Jack Kervokian
Margo Janus 
Geoffrey Fieger
Neal Nicol
Janet Good
Ο φάκελος του Jack Kervokian 

Ημερομηνία γέννησης: 26-Μαΐου-1928
Τόπος γέννησης: Πόντιακ, ΜΙ
Γένος: άρρεν
Θρησκεία: άθεος
Φυλή: καυκάσιος
Σεξουαλικές προτιμήσεις: Straight
Επάγγελμα: γιατρός, ακτιβιστής
Οικογενειακή κατάσταση: άγαμος
Εθνικότητα: αμερικανική
Σύνοψη: προτροπή ευθανασίας
Αδέρφια: Flora Holzheimer, Margo Janus
Πανεπιστήμιο: Ιατρική σχολή, πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν(1952)
Ασθένειες: ηπατίτιδα C, αρθρίτιδα, διαβήτης


Ο Δρ Jack Kevorkian είναι περισσότερο γνωστός ως " Ο Δρ Θάνατος" από το 1956, όταν πραγματοποίησε μια μελέτη φωτογραφίζοντας τα μάτια ασθενών την ώρα που πέθαιναν. Τα αποτελέσματα εδραίωσαν την φαινόμενο ότι τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των κερατοειδών χιτώνων, συστέλλονται και γίνονται αόρατα καθώς η καρδιά σταματά. Σε ένα έγγραφο του 1958, πρότεινε οι θανατοποινίτες τρόφιμοι των φυλακών να υφίστανται ευθανασία και να συλλέγονται τα όργανά τους ενώ το 1960, πρότεινε να χρησιμοποιούνται για ιατρικά πειράματα. Οι φρικιαστικές του μελέτες συνεχίστηκαν και το 1961 εκδίδει άρθρο στην ιατρική εφημερίδα κλινικής παθολογίας, περιγράφοντας τα πειράματα μετάγγισης αίματος από πτώματα σε ζωντανούς ασθενείς. Το 1989, ένας τετραπληγικός, ανήμπορος να σκοτώσει μόνος του τον εαυτό του(αυτοκτονία) ζήτησε δημοσίως βοήθεια(δολοφονία ή ευθανασία) και ο Δρ Kevorkian ξεκίνησε την επιχείρηση μιας σειράς αυτοκτονιών. Αλλά ένας διαφορετικός ασθενής, ο Janet Adkins, 54 χρονών με Alzheimer' s, ήταν αυτός στον οποίο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η συσκευή του γιατρού. Λειτούργησε. Ο Kevorkian πρόσφερε τις υπηρεσίες του παντελώς δωρεάν σε περισσότερους μάλλον από 45 ικανοποιημένους πελάτες.
Από τον Δρ Θάνατο δεν έλειπαν και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες. Το 1970 εγκαταλείπει την παθολογία και ταξιδεύει στην Καλιφόρνια όπου επενδύει όλες του τις οικονομίες στην παραγωγή μιας ταινίας βασισμένη στον «Μεσσία» του Handel. Χωρίς διανομέα η όλη απόπειρα αποτυγχάνει παταγωδώς. Είναι μουσικός και συνθέτης τζαζ. Το «Kevorkian Suite: A Very Still Life» ήταν ένα CD περιορισμένης κυκλοφορίας του 1997 που πούλησε 5000 αντίγραφα. Είναι επίσης ζωγράφος. Η δουλειά του τείνει να χαρακτηριστεί γκροτέσκ και ίσως γκορ καθώς ζωγραφίζει μερικές φορές ακόμα και με το αίμα του. Το 1997, εντούτοις, το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε απόφαση ότι οι Αμερικανοί που θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους, αλλά είναι φυσικά ανίκανοι να το κάνουν, δεν έχουν κανένα συνταγματικό δικαίωμα για ευθανασία. Ο Kevorkian καταδικάστηκε σε 10-25 έτη στη φυλακή, αλλά πήρε αναστολή το 2007, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης της υγείας του.


Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης ο Al Pacino δήλωσε ότι δεν επιφέρει καμία γνώμη πάνω στις πρακτικές του Δρ Kervokian και ότι γνώμη έχει θα την διαφυλάξει για την προσωπική του ζωή. Εμένα έχει αρχίσει να με ενοχλεί η εμμονή των «θεωρητικά» διανοιών ότι είναι τα τέλεια όντα και οι απόψεις τους πρέπει να υπακούονται. Το έκανε ο Αϊνστάιν, το κάνει ο γιατρός και ποιος ξέρει ποιοι θα ακολουθήσουν. Ο Αϊνστάιν ήταν ένας εξαίρετος μαθηματικοφυσικός, βιολιστής, ποδηλάτης κλπ αλλά ήταν κι αυτός που κατασκεύασε εξελιγμένα οπλικά συστήματα και τα τέσταρε με εκατομμύρια θύματα, προς τέρψιν της περιέργειάς του. Το να αυθαιρετούν οι πλούσιοι είναι ρατσιστικό αλλά το να αυθαιρετούν οι «έξυπνοι» είναι άκρως απειλητικό κι επικίνδυνο. Είμαι υπέρ της ευθανασίας γιατί είναι κρίμα να ταλαιπωρείται ο σύγχρονος άνθρωπος για να πλουτίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, είμαι κατά γιατί δεν θεωρώ ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε νομικά ή ψυχικά. Δεν σχολιάζω περαιτέρω την ταινία γιατί είναι καινούρια και δεν θέλω να χαρακτηριστώ ωμή σποιλερατζού! Η ταινία ακολουθεί αρκετά ντοκιουμενταριστική αφήγηση οπότε θα σας λυθούν όλες οι απορίες σχετικά με τη ζωή του Δρ Θάνατου.


Ο θεσμός της ευθανασίας σε διάφορες χώρες...

Αλβανία: η ευθανασία νομιμοποιήθηκε το 1999. 

Αυστραλία: Το 1995 η ευθανασία νομιμοποιήθηκε στο Βόρειο Διαμέρισμα.

Βέλγιο: Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την πρακτική της ευθανασίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2002.

Ελβετία: Παραμένουν απαγορευμένες όλες οι μορφές ευθανασίας μεταξύ των οποίων και η θανατηφόρα ένεση. Η ελβετική νομοθεσία ορίζει μόνο την προμήθεια μέσων για να διαπράξει κανείς αυτοκτονία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η ευθανασία είναι παράνομη.

ΗΠΑ: Σε περισσότερες από τις πολιτείες η ευθανασία απαγορεύεται.

Ιαπωνία: Δε διαθέτει επίσημους νόμους για την ευθανασία.

Ιρλανδική Δημοκρατία: Η ευθανασία είναι παράνομη.

Λουξεμβούργο: Η ευθανασία νομιμοποιήθηκε με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 20 Φεβρουαρίου του 2008 και η επίσημη έγκρισή του έγινε στις 16 Μαρτίου του 2009.

Ολλανδία: Το 2002 η χώρα νομιμοποίησε την ευθανασία, ανάμεσα στα άλλα και με τη μορφή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από γιατρό.

Ταϊλάνδη: Στις 20 Μαρτίου του 2007 τέθηκε σε ισχύ Πράξη για την Εθνική Υγεία, στην οποία περιγράφονται οι όροι υπό τους οποίους επιτρέπεται η ευθανασία.


0 Απόψεις...:

Δημοσίευση σχολίου